понеділок, 1 квітня 2024 р.

Психологічна хвилинка

 

Зняття тривоги методом синхрогімнастики

(за методикою Хайсана Алієва)

    Подолання тривожності потребує комплексного підходу. Тактика позбавлення від підвищеної тривоги залежить в першу чергу від причини її виникнення. Нерідко на початковому етапі терапії застосовується медикаментозне лікування, яке пізніше доповнюється другими методами, в тому числі і релаксаційними.

Сьогодні ми розглянемо п’ятихвилинну синхрогімнастику за методом Хасая Алієва. Даний комплекс вправ був розроблений для застосування космонавтами з метою підтримки фізичної форми і психічної рівноваги. Він є хорошим замінником різноманітних східних тілесних практик. Ця методика є однією зі складових тренувань 500 потенційних учасників польоту на Марс.

Як позбавитися від стану тривоги

Синхрогімнастика побудована на принципі урівноваження психічних процесів шляхом фізичних вправ, що дозволяє ефективно позбавитися від стану тривоги або значно знизити її рівень. Найпростіший шлях до синхронізації свідомості і підсвідомості лежить через рухи. Цікаво, що найбільш легко це вдається дітям, які більш рухливі і легше висловлюють себе, ніж дорослі. Тому основною частиною даного комплексу вправ є п’ять базових рухів. Спостерігаючи за дітьми, можна легко побачити схожі рухи.

Як це просто і буденно не звучить, але вправи особливо необхідні для розумової активності. Адже для забезпечення своєї роботи мозок вимагає посиленого притоку поживних речовин і кисню, які надходять з кров’ю. Звичайна зарядка допомагає поліпшити судинний тонус і стимулює кровообіг, в тому числі і в головному мозку.

Синхрогімнастика володіє цією властивістю і може бути відмінною альтернативою стандартним фізичним вправам. Однак, на цьому її переваги не закінчуються. Вона дає можливість зняти напруженість і м’язові блоки, які не дають людині нормально функціонувати.

 Всі рухи необхідно робити з максимальним розслабленням. Зусилля прикладаються при завершенні кожного руху. За рівнем навантаження комплекс вправ  замінює одну годину повноцінної роботи в спортзалі.

Як зняти стан тривоги фізичними вправами

«Вихід на мороз»

Для цього людина стає прямо і ставить ноги по ширині плечей. Потім по черзі ляскає себе по спині долонями, навхрест, роблячи кожен раз по два рухи в одному циклі. Спочатку ліва рука знаходиться вище правої, потім навпаки. Всього таких циклів слід робити від 24 до 29 разів. При цьому працюють м’язи торсу, потиличні і міжлопаткові м’язи. разметкаРекомендується робити 15-20 циклів безпосередньо перед важливою подією, що вимагає високого рівня концентрації (залік, лекція, доповідь, вирішальна зустріч та ін.).

Состояние тревоги_ Снятие тревожности методом синхрогимнастики

«Лижна хода»

Вихідна позиція та жразметка. Далі тягнемо руки вгору, злегка заводячи їх за спину. Потім різко опускаємо вниз, при цьому рух має нагадувати взмахування палицями для лиж. П’яти по інерції повинні трохи підніматися. Разом з рухами рук робляться синхронні рухи головою. При підйомі рук – догори, при опусканні – донизу. Це вважається одним циклом, всього їх потрібно зробити 24-28. Працюють м’язи плечового пояса, потилиці і лопаток.

«Шалтай-Балтай»

Позиція без змін, верхні кінцівки повинні знаходитися в розслабленому стані. Робляться повороти по типу скручування в обидві сторони. Руки повинні легко і без напруження заходити за спину. Голова рухається в такт рухам рук. Кількість циклів така ж. Розминаються м’язи поперекової області і хребта. Якщо робити цю вправу більше, ніж півгодини, то людина відчуває повну втрату тривоги.

Положення для хребта. Вихідна позиція та ж. Потім прогинаємо тіло максимально назад, вертикально тримаючи голову. Робляться нахили в обидві сторони. Далі слід швидко нагнутися вперед, опустивши розслаблені руки. Рахуєте до 15 секунд. Фіксуєте увагу на тому місці хребта, яке заважає нахилу. Концентруючись на ньому, на видиху слід швидко торкнутися підлоги. Всього робиться два цикли таких рухів. Вправа знімає біль у хребті і показана навіть людям з хребцевими грижами.

«Танець»

Стоїмо вільно, розслаблено. Робимо крок спочатку правою ногою, а потім ліву тягнемо вперед-вгору-вправо. Це вважається одним циклом. Всього необхідно зробити 5-6. Далі змінюємо ноги і робимо такі ж рухи, 5-6 циклів.

Контроль стану і антигравітація

Зробивши всі вправи, необхідно стати у вільну стійку, прямо, з розслабленими руками. Потім подумки говоримо собі команду «Антигравітація». Після цього уявляємо собі, що Ваші руки легше повітря, вони відштовхуються від землі, вільно піднімаються вгору. При цьому не бійтеся розбавляти обстановку гумором. Після зарядки відчувається розслаблення і покращується настрій.




Немає коментарів:

Дописати коментар