четвер, 25 листопада 2021 р.

«16 днів проти насильства»

 

25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Дата 25 листопада  вибрана не випадково. Саме цього дня, восени 1960-го року під час політичних протестів у Домініканській Республіці, за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо були жорстоко вбиті три сестри Мірабал, що були активними учасниками супротиву. Показова  кривава страта сестер збереглася в народній пам’яті надовго та мала світовий резонанс. У 1981 році активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату їх загибелі як день протесту проти насильства щодо жінок. А з 1999 року цей день став міжнародною датою.



    Всесвітня організація охорони здоров'я, яка збирає дані і проводить опитування серед жінок щодо насильства, наводить просто моторошні цифри.

За даними ВООЗ, кожна третя жінка (35%) у світі протягом свого життя зазнає фізичного чи сексуального насилля. Переважно це насилля зі сторони свого інтимного партнера. І саме їхні партнери скоюють до 38% убивств жінок у світі.

    Насильство проти жінок одночасно є як причиною так і наслідком гендерної нерівності. Це широко розповсюджене та поширене порушення реалізації прав людини,  головна перешкода на шляху досягнення гендерної рівності. Більшість держав, в тому числі і в Україні, включили принцип недискримінації, як це сформульовано в міжнародних документах з прав людини, у своє внутрішнє законодавство (Конституція України, Закони України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про протидію торгівлі людьми» та інші).

    З метою забезпечення розбудови системи запобігання та протидії домашньому насильству в умовах децентралізації та запровадження комплексних дій та заходів, спрямованих на зменшення масштабу домашнього насильства, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2018 року № 728 – р. схвалено «Концепцію Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильства за ознакою статі на період до 2023 року».



    Можливо для когось першим кроком такої боротьби буде участь у акції “16 днів проти насильства”. Кожен з нас має сказати “Ні!” насиллю у власній родині. Адже сім’я це саме те місце, яке має бути  затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому житті. Приєднуйтесь до Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”!

Використані матеріали https://www.adm-km.gov.ua/?p=85594; http://krem.loga.gov.ua/oda/press/news/25_listopada_mizhnarodniy_den_borotbi_za_likvidaciyu_nasilstva_nad_zhinkami

Немає коментарів:

Дописати коментар